PUBLICITAT

Acabar la feina sabent el final

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

Els posicionaments que els dos grups parlamentaris mostren a la ciutadania és un bon camí per poder arribar a entendre que, tant a uns com als altres, els mou l'interès pel país. Aclarir per deixar les coses tal com són és el primer pas per solucionar problemes generals en benefici de la ciutadania. Una oposició lleial és el millor que avui podria demanar un govern. Nosaltres ho compartim.

Davant dels molts problemes que tenim, ens agradaria poder donar quatre bones notícies als lectors. La primera d'aquestes notícies seria la qualitat del procediment democràtic. Seguirien els processos legislatius homologats per a tothom. Una altra cosa que demanaríem, i de la qual ens faríem ressò de molt bon grat, és la bona convivència entre els diferents grups socials, malgrat les baixes passions que de vegades, quasi inevitablement, acaben aflorant. Finalment, un bon nivell de protecció social que faci que tots siguem iguals pel que fa a drets i obligacions. En definitiva, la concreció d'uns valors dels que tants van fer bandera fa tot just tres dies, coincidint amb el 14 de juliol.

Les males notícies serien la pèrdua del poder ciutadà enfrontat als poders no representatius. En segon lloc, la corrupció en tots els seus vessants i no únicament el vessant polític. En tercer lloc, el distanciament cada vegada més evident entre partits polítics i ciutadania i, finalment, la manca de cooperació entre els diferents actors públics.

De tenir presents tots aquests aspectes, una altra música sonaria i, sobretot, no estaria desafinada pels esdeveniments. Avui dia la democràcia està amenaçada per una impotència del poder polític davant del poder financer i el seus satèl·lits. A tot arreu passa igual en major o menor mesura.

Pensem que la democràcia és viable mentre aquesta tensió és real, si els governs són capaços de roturar l'espai de tot allò que és possible enfront les proposicions nihilistes dels poders financers.

És una radiografia ràpida que podríem ampliar molt més. Però són uns punts bàsics, en positiu i en negatiu, que poden ajudar a tots a caminar en la mateixa ruta, aportant cadascú els seus sabers i les seves voluntats.

Tenir consciència no ho soluciona tot, encara que serveix per iniciar el camí. No ens cansarem de repetir que l'important en la vida ciutadana no és començar les coses, sinó en trobar la manera que les mateixes acabin. En cas contrari haurem perdut el temps.

Ara ens trobem en aquesta feina, però la sortida encara no és molt clara. Cal treballar-la molt més per part de tots.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT