PUBLICITAT

La reforma dels comuns

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

No fa massa dies parlàvem de la necessitat de reordenar i racionalitzar la despesa comunal i de fixar de forma definitòria el seu paper i acoblament dins de la vida del país. És una assignatura pendent de la qual ens hem d'examinar amb urgència, si de veritat volem redreçar l'economia local i, com a conseqüència, també la nacional.

L'endeutament acumulat pels comuns amb una tendència cada vegada més alcista fa necessària la revisió. Passar de 102.64 milions d'euros d'endeutament l'any 2005 als 194,27 el 2009 és una xifra suficientment poderosa com per remarcar que les coses no van bé. I amb les perspectives actuals, és difícil que es puguin millorar a curt termini.

No es tracta ara de fer un rànquing amb les parròquies més endeutades, sinó d'analitzar a fons un problema que és comú a tots. L'endeutament comunal per habitant creix un 77% en 5 anys i aquesta és una xifra suficientment important com per mirar de tallar la tendència i buscar-hi solucions.

Si descendim al detall i busquem la via dels impostos, ens trobem que la despesa és de 946 euros per habitant i la pressió fiscal ha passat a ser el doble de l'existent. És evident que els temps han canviat i les bones èpoques semblen desaparèixer, sobretot en aquells capítols en què els ingressos comunals eren més importants.

La recepta és fàcil de fer i difícil de prendre, però no en tenim una altra. Hem de saber buscar els mitjans per assolir un millor i major autofinançament comunal, a la vegada que s'aconsegueix una reducció del deute que, en alguns casos, podria ser immediat, si existeix la voluntat política que sigui així efectivament.

Cal remarcar que les inversions dels comuns són de l'ordre dels 60 milions a l'any de mitjana, cosa que no deixa de ser una dada significativa, ja que aquesta xifra representa entre el 4 i el 6% del producte interior brut (PIB) del país.

Aquestes i altres consideracions ens obliguen a remarcar la necessitat d'una reforma comunal a fons, per situar els problemes dins del seu propi context i poder decidir amb mirada de futur.

Necessitem una resposta ràpida als problemes que són més greus. En el seu moment, el Govern ja va anunciar la reforma. Potser hagi arribat el moment de ficar fil a l'agulla.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT