PUBLICITAT

Fórmules per al turisme d'estiu

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Que l'estiu sigui la temporada baixa no significa necessariàment que no s'hi puguin engegar iniciatives. Acabada la temporada de neu Andorra no pot quedar sumida en una depressió que justifica a molts hotels tancar portes perquè l'obertura no es compensa amb els ínfims ingressos dels visitants d'estiu. La muntanya té els seus atractius, i no obligatòriament s'han de sondejar propostes faraòniques per aconseguir treure profit dels mesos de calor, perquè sovint el que busquen els visitants és l'autenticitat del país i de la natura i, això sí, amanida amb una oferta d'oci i cultural més que decent. Andorra disposa de tots els ingredients per oferir-se com un destí d'estiu, sense entrar en competència directa amb la costa. Hi ha molts valors a tenir en compte: la natura, el patrimoni cultural –deixarem de banda l'afer de la Vall del Madriu i la Unesco– , i totes les activitats que envolten a un país de muntanya.

Segurament toca creure en les pròpies possibilitats, i tenir en compte que no es tracta en cap cas d'un turisme de masses, però si de qualitat, que busca un espai diferent i que no busca normalment una estada passatgera. Sense anar més lluny, Vallnord s'ha convertit en un paradís per als amants de la bicicleta de muntanya, i cada cop són més els visitants que s'excusen en els pedals per viatjar fins a Andorra. Cal incentivar les entrades a l'estiu, com prou saben els promotors turístics, i sobretot donar les eines necessàries perquè els visitants puguin trobar allò que busquen.

En aquesta línia, els parcs naturals del país veuen l'ecoturisme com una afició a l'alça que cal explotar i aprofitar. En només un any s'ha incrementat les visites a Sorteny en un 23%, una xifra que demostra que s'ha de saber vendre els atractius naturals, que a més repercuteixen en benefici de la resta del país, comerciants i hosteleria. Més exemples: ahir van ser presentades dues guies. La primera vol potenciar aquesta temporada baixa d'estiu, i ofereix oci i diversió, esports i muntanya, cultura i tradicions, i compres i relax. Es tracta, en definitiva, de condensar les activitats que ofereixen els comuns d'Encamp i de Canillo i Grandvalira, de manera que el visitant no hagi de fer un periple fins a trobar allò que s'adapta a les seves preferències. BTT, golf i kàrting són altres de les propostes, així com excussions als paratges més atractius. La segona guia prové de Sant Julià de Lòria, on també es té en compte el concepte ecoturisme, i l'oferta està complementada amb un guia què faci l'explicació sobre la ruta.

L'estiu no serà l'hivern, però almenys s'han d'explotar possibilitats que no suposen un gran cost.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT