PUBLICITAT

Fiscalitat, contraban i tabac

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El tabac ha estat tradicionalment un punt de fricció entre Andorra i Espanya. Cal recordar ara l'anomenada Operació Muntanya que permetre a la Guàrdia Civil impermeabilitzar la frontera, situació que va fer viure els dos països moments de tensió i va acabar amb la tipificació, per part d'Andorra, del contraban com a delicte i una llei antifrau que va dotar a la Policia d'un mecanisme legal per perseguir el contraban, una activitat que està íntimament lligada al diferencial de preus i que ara, amb la crisi econòmica que viu Espanya, té un atractiu afegit com a activitat per aconseguir uns ingressos tot i ser un delicte.

Però la realitat, per molt que s'entesti algun gremi com el dels tabaqueres espanyols, és que el contraban de tabac perjudica els interessos espanyols, però les principals mirades han d'anar dirigides cap a Galícia i Gibraltar, autentiques portes d'entrada de tabac que evita el fisc, i en la seva majoria de procedència xinesa, és a dir, falsificacions.

Els Estats membres de la UE deixen d'ingressar 10.000 milions d'euros a l'any pel contraban de tabac, segons estima l'informe L'amenaça del crim organitzat 2011 que elabora Europol. Segons aquest estudi bianual, l'impacte econòmic d'aquest delicte suposa una «pèrdua substancial per als pressupostos nacionals i comunitaris i danys als interessos legítims de productors i distribuïdors». Res a dir davant el respecte a la llei i els drets dels Estats a evitar la defraudació al fisc. Caldrà reconèixer, però, que davant l'envergadura del fenomen Andorra ha deixat de ser un problema. La pressió fiscal sobre els fumadors està creant grans diferències entre els mateixos països de la Unió Europea, i la Jonquera s'ha convertit en un paradís per als fumadors francesos sense un pas duaner pel mig.

Des de l'any 2009 el preu del tabac a Espanya ha augmentat un 32%, bàsicament per la penalització d'impostos sobre els fumadors, i amb arguments de salut pública darrere dels quals hi ha també un afany recaptatori. Això ha animat el mercat negre i el contraban de tabac viu un auge a Espanya. I en aquest cas les dades són també clares, ja que segons un estudi d'Analistas Financieros Internacionales (AFI), les províncies amb un major descens de la venda regulada són les d'Andalusia occidental i les galleges, precisament les portes d'entrada del contraban de tabac de la Xina.

Dins d'aquest debat, avui el senat espanyol vota la reforma de la llei del contraban, que situa la quantia de delicte a partir de 20.000 euros (actualment és de 6.000). Pot estranyar l'increment del llindar, que s'ha d'entendre que és proporcional a l'increment que ha patit el tabac en els darrers anys.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT