PUBLICITAT

La primera reunió del Consell de Ministres

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El nou Govern no podrà escudar-se en la falta de suport al Consell General per adoptar les mesures que cregui convenient, encara que siguin impopulars. Ara per ara, la crisi econòmica és la principal preocupació del ciutadà, i per aquest moriu s'ha de destacar que la primera reunió del nou Govern (els ministres van prendre possessió del càrrec dilluns) hagi servit per aplicar una sèrie de receptes que, segons el gabinet de DA, han de permetre fer front als efectes de la crisi.

No hi ha fórmules meravelloses ni accions infalibles, però sí maneres d'amortir i de fer que els ciutadans pateixin menys aquesta recessió a escala mundial. L'anterior Govern socialdemòcrata no va tenir temps per fer-ho ni va poder, i en altres ocasions es va equivocar amb mesures impopulars que no van ser enteses ni explicades correctament. Toni Martí no té un xec en blanc de les urnes, però sí una gran responsabilitat davant la confiança aclaparadora aconseguida pel seu equip.

Ahir la primera reunió del Consell de Ministres va voler donar aquesta imatge, la d'anar per feina sense demora, la de no dubtar en temes cabdals, i va ser el comerç, la construcció i els petits empresaris els reben aquestes primeres mesures. La primera trobarà la clara satisfacció dels botiguers, ja que una comissió transversal entre els departaments de Turisme i Economia disposa de 15 dies per elaborar una proposta per flexibilitzar els horaris comercials en els període de major afluència de turistes. La mesura quedarà incomplerta, com tantes vegades s'ha insistit durant el polèmic decret, sinó va acompanyada també d'accions que assegurin també els horaris dels treballadors, perquè ha de ser compatible una flexibilització horària respectant també els horaris dels empleats. Un altre de les mesures és una picada d'ullet al sector de la construcció, sens dubte el que pitjor ho està passant després d'anys d'expansió constant. L'objectiu és facilitar la cessió en efectiu del 15% del valor del sòl per a les zones consolidades, de manera que el pagament es pugui fer de forma fraccionada. Finalment, els autònoms sortiran beneficiats si la CASS accepta la proposta de reduir els 500 euros actuals de cotització, una quantitat que en alguns casos determinats representa una dificultat per a la rendibilitat del negoci i que també estava a l'agenda electoral del PS en la passada campanya.

No són mesures que facilitaran deixar la crisi econòmica enrere, però almenys poden alleugerir determinades situacions complicades i potser, en determinats casos, aconseguir la supervivència de determinats negocis i evitar el tancament, cosa que representa un drama.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT