PUBLICITAT

Negocis més enllà de la proximitat

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

L'operador turístic Shoreteli operarà a partir del mes que ve una connexió aèria entre Tenerife Sud i els aeroports de Tbilisi (Geòrgia) i Bakú (Azerbaidjan). L'economia de l'Azerbaidjan es troba encara en estat de transició després de més d'una dècada que el país va declarar la seva independència de la Unió Soviètica. La seva economia és forta i té un gran potencial de creixement en el futur. Les reserves de petroli i gas natural són també enormes. L'Azerbaidjan també compta amb una agricultura ben diversificada i sectors industrials.

Es tracta doncs, com es veu, d'un país amb un enorme potencial i són molts els països que s'han fixat en aquesta zona del Caucas. A Andorra s'ha parlat molt d'obertura econòmica, però sempre en clau interna en referència a captar inversions, però poques vegades les iniciatives han anat destinades a què les empreses andorranes surtin a l'exterior. Certament cal puntualitzar que l'homologació fiscal és un element clau, però no és l'únic, i aquí és on hi entra l'esperit de l'empresariat andorrà. També hi ha excepcions, i algunes societats andorranes treballen des de fa temps a l'estranger, bàsicament aportant la seva experiència en el món de l'esquí. Ahir, l'ambaixador de l'Azerbaidjan, Altai Efendiev, va exposar als afiliats de la CEA l'oportunitat de negoci que brinda el seu país, que travessa un moment de creixement econòmic fruit de la indústria petrolera, i que observa amb interès com hi ha altres sectors que estan per explotar emmarcats en el ram del turisme, de les energies renovables, les infraestructures, i les tecnologies de la informació i la comunicació. Així, la CEA va anunciar que passat l'estiu una delegació empresarial s'hi desplaçarà a aquest país per mostrar l'experiència en el camp del turisme de neu i de l'enginyeria, i alhora s'aprofitarà el desplaçamanent per captar inversors i atreure turisme.

L'exemple inicial, amb el vol de connexió amb Tenerife, demostra que els límits dels negocis s'han d'expandir. Andorra no pot competir en molts camps amb països molt més grans i amb major influència, però això no vol dir que sí que hagi l'oportunitat per als nostres empresaris. Sense anar més lluny, l'Azerbaidjan vol posar en marxa aquest any el seu primer domini esquiable que aspira a acollir 10.000 esquiadors diaris. En aquest sector Andorra és una potència capdavantera, com ho demostren les instal·lacions que són admirades pels aficionats a l'esquí.

El context de crisi ha de ser un al·licient per a l'empresari andorrà a l'hora de buscar projectes fora de les nostres fronteres i fomentar la cooperació amb altres països.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT