PUBLICITAT

Sense treva en matèria econòmica

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articulistes exposen postures personals.

De forma reiterada hem plantejat en aquesta mateixa secció que la màxima prioritat de l'Executiu és combatre els efectes de la crisi econòmica. Les veus que arriben dels experts no conviden a l'optimisme, però tampoc aporten cap novetat quan s'afirma que aquests serà un altre any dolent, com ho va ser el passat. La xifra d'aturats a Espanya, que frega els cinc milions, obliga a reflexionar encara més en la interconnexió que hi ha entre les diferents economies, i alhora fer autocrítica per l'excessiva dependència del veí del sud en front de França, que se n'està sortint de la crisi de forma més ràpida i solida.

Les diferents dades estadístiques que van ser anunciades ahir van assenyalen en aquesta direcció i demostren que la recuperació no és precisament un fet. Així, l'Índex de Preus al Consum avançat del mes d'abril s'ha situat al 2,5% interanual. Aquest indicador suposa un càlcul previ de l'IPC que, en cas de confirmar-se, suposarà un augment de tres dècimes de la inflació (març 2011, 2,2%).

D'altra banda, el consum elèctric d'Andorra durant el mes d'abril ha estat de 45,4 GWh, una xifra que representa una disminució del 5,9% respecte a l'abril de l'any passat 2010. D'altra banda, el consum acumulat durant el 2011 ha davallat un 2,6% respecte al mateix període de l'any 2010. La tercera xifra constata que les matriculacions de vehicles continuen la tendència a la baixa. Cau el consum i vénen menys turistes, i per tant la conjuntura és de difícil reconversió únicament amb accions a nivell nacional, ja que és precisa la recuperació internacional per aconseguir un creixement econòmic sostenible. En aquest escenari l'Executiu de DA haurà de demostrar una especial sensibilitat amb els més dèbils, que són els que pitjor ho estan passant. No és cap secret que la baixa taxa d'atur és fruit de l'estructura social del país i al fet que moltes famílies fan les maletes per fer el viatge de retorn als seus països. Però la pobresa ja no és una exclusiva més enllà de les fronteres andorranes, i les dades de Caritas xifren en un 20% la població que està al llindar de la pobresa.

Els economistes andorrans coincideixen en assenyalar que aquest no serà pitjor que l'any passat, però alhora coincideixen en receptar l'obertura econòmica com una forma de captar inversors que aportin riquesa al país. Deia el futur cap de Govern, Toni Sen, que el seu gabinet no disposarà de cent dies de gràcies en assumptes internacionals, però tampoc tindrà condescendència en matèria econòmica. Aquesta és la gran prioritat. Els compromisos s'han de complir, però el ciutadà espera resultats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT