PUBLICITAT

Fi a una temporada irregular

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Els dominis esquiables van posar ahir punt i final a una temporada d'hivern que totes les parts qualifiquen d'«irregular». Després de dos anys marcats per unes excel·lents condicions meteorològiques que van permetre allargar la temporada d'hivern més de cinc mesos, aquest any el temps no ha estat tan favorable. La temporada va començar amb fred i neu, però el gener va arribar inusualment mancat de precipitacions i la primavera s'ha avançat més del que es podia esperar. Tot plegat, unit a una crisi econòmica persistent i a un calendari poc favorable –Nadal, Cap d'Any i Sant Josep coincidien amb caps de setmana i la Setmana Santa queia excessivament tard– ha fet que Grandvalira i Vallnord tanquin la temporada d'hivern amb menys dies d'esquí venuts que l'any anterior.

En ambdós dominis, les xifres eren bones fins a finals de març, fins i tot es superaven lleugerament els dies d'esquí venuts d'anys anteriors, però una primavera massa càlida ha empitjorat la recta final de la temporada. No es pot lluitar contra els elements i caldrà esperar al tancament de comptes dels dominis per saber fins a quin punt la davallada del nombre d'esquiadors es tradueix també en una reducció significativa dels beneficis.

Més enllà de la conjuntura, l'evolució de les temporades d'hivern dels darrers anys evidencia que el sector ha tocat sostre i que si aconsegueix mantenir els resultats dels millors anys ja es pot donar per satisfet. Els esforços esmerçats pels dominis per marcar la diferència i per oferir complements a l'esquí en estat pur són notables. Com en les temporades immediatament precedents, tant Vallnord com Grandvalira han organitzat esdeveniments de tot tipus per no dependre exclusivament dels paràmetres que escapen al seu control. Ara cal encarar el repte d'una nova temporada d'estiu, sabent que l'ideal de la desestacionalització del turisme encara està molt lluny d'assolir-se.

Més enllà dels resultats dels dominis esquiables –que s'aniran coneixent amb més detall durant les properes setmanes– hi ha els resultats del sector turístic en general, especialment els dels establiments hotelers. Les dades fetes públiques durant les darreres setmanes referents a l'any passat evidenciaven una tendència a aconseguir nivells més alts d'ocupació a base de rebaixar els preus, pràctica que no sempre es tradueix en un major benefici, sinó tot el contrari. Res no fa pensar que aquest any s'hagi invertit aquesta tendència i seria interessant comparar el benefici obtingut per pernoctació en els darrers 10 anys, per exemple. Si el resultat fos decreixent tindríem una nova raó per preocupar-nos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT