PUBLICITAT

Ajustar per créixer o créixer per ajustar

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Recomanem la lectura de l'enquesta sobre la política econòmica actual, elaborada pel rotatiu anglès de clara tendència laborista The Guardian. La idea sobre la qual s'ha partit per comprovar l'opinió dels ciutadans europeus ha estat ben clara: «Ajustar per créixer o créixer per ajustar». Pensem que aquesta pregunta es pot fer també a casa nostra. El que no recomanem és fer una enquesta nosaltres, perquè podria sortir –com acostuma a passar–una visió totalment desenfocada. Però si pot servir de referència podem aplicar que la feina iniciada pel rotatiu anglès ha estat també realitzada per Le Monde, Der Spiegel, Gazeta Wyorcza i El País, o sigui que presenta prou garanties com per utilitzar el treball com a referència per al nostre país.

Doncs bé: la gran majoria de ciutadans –més de la meitat dels enquestats als diversos estudis d'opinió– està totalment d'acord o més aviat d'acord que no pas negativament en què el govern –el que sigui– s'ha d'assegurar que es pot recuperar o més ben dit s'ha de recuperar l'economia abans de començar a retallar la despesa pública. Qui està en contra representa nomes un 20% dels enquestats i la resta no contesta.

Tenint en compte aquesta resposta, la major part dels ciutadans europeus no participa en la política econòmica dominant, que ha començat retallant despesa abans que una recuperació sostenible de l'economia estigui assegurada. Això vol dir que la majoria de ciutadans, els mes dèbils, passen o poden passar a una situació encara més precària. La situació porta a la desconfiança en els polítics en general, però de manera molt concreta d'aquells que defensen el sistema per mantenir privilegis que no són equilibrats en els moments actuals.

Aquesta tendència que revela una perillosa i creixent desconfiança vers l'honestedat política i l'eficàcia, afectant a la qualitat de la democràcia. Si les eleccions són la gran festa democràtica, és molt important tenir ben present la situació, les posicions i sobretot les solucions que es volen aportar amb projectes concrets i no únicament amb discursos buits.

Però també seria un discurs buit donar per bons els resultats de l'enquesta com una opinió totalment fonamentada. És evident que a molts governs els agradaria posposar les retallades fins a la recuperació, però això portaria molt probablement els respectius estats a la fallida tècnica. Per tant, si conjuguem la voluntat popular amb la responsabilitat que haurien de tenir aquells que governen el que sí hauria de quedar molt clar és que les retallades –com a mínim quant als serveis públics– han de ser conjunturals i que la despesa s'ha de recuperar tan bon punt es recuperi l'economia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT