PUBLICITAT

Les espases continuen en alt

L'opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Ha de quedar molt clar, d'entrada, el nostre posicionament sobre les enquestes que es fan al país, que mai ha estat positiu. No ho diem ara, sinó que sempre hem comentat el seu poc rigor i, per tant, la inseguretat dels seus resultats. També ara ens refermen en la nostra postura.

No es tracta de desqualificar a ningú ni a la feina feta, sinó de col·locar les coses –segons el nostre particular entendre– en el seu punt. De les dues enquestes que ens consta que s'han fet, observem en elles unes profundes diferències, encara que una sigui molt àmplia i l'altra mostri únicament les dades que interessen als promotors de la mateixa.

Creiem en la superficialitat del mètode, perquè hem pogut comprovar que són certes moltes de les nostres apreciacions. Una enquesta a tota la població, amb un marge diferencial del cens andorrà –que és el que vota– es presta a un resultat final general distorsionat. El marge de valoració i coneixement és molt alt. Una vegada més es comprova que en matèria d'enquestes som una mica el paradís perdut perquè les nostres valoracions són molt elevades i amb diferències notables. Podem ser singulars, però potser no tant.

La dada per a nosaltres més important és que l'índex de ciutadans que no tenen el vot decidit és més elevat que aquells que saben a qui votar. A la vegada, si creguéssim les dades, veuríem que es presten a grans diferències entre coneixement, valoració i simpatia.

La suma de totes aquestes consideracions fa que les incògnites siguin realment notables i ens obliguin a mantenir un distanciament entre els resultats que s'han ofert i les dades finals, que seran les definitives i que no seran altres que els resultats electorals.

Una variació notable és que el PS surt guanyador en parròquies i DA, en canvi, a la nacional, trastocant la tradició que, fins ara, era a l'inrevés dels resultats actuals. A la vista però dels vaticinis queda evidenciat, pel que es diu i no el que nosaltres puguem afirmar, que les espases estan en alt. No tenim masses novetats en cap altra sentit i la campanya encara no ha començat, i la situació pot variar per tots costats. Tot dependrà de com els grups connecten amb l'electorat, transmeten la seva credibilitat i a la vegada la capacitat de cada candidatura per encertar en el missatge i tenir l'habilitat perquè arribi al public, naturalment al que vota.

L'enquesta presentada ahir pel CRES és una aproximació que queda desdibuixada pel gran percentatge de gent que no contesta o no vol desvelar el seu vot.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT