PUBLICITAT

Nova esperança, mateixos obstacles

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

GM consultors va presentar ahir el seu informe anual d'indicadors econòmics, que ja s'està consolidant com una cita ineludible de l'anàlisi de la marxa de l'economia del Principat. Ras i curt: l'informe apunta a una lleugera recuperació econòmica durant aquest any, però evidencia que hi ha reptes estructurals pendents de resoldre i demana concreció a les forces polítiques que concorreran a les eleccions del 3 d'abril sobre els respectius programes en matèria de política econòmica.

Un lleuger augment de les importacions i de les matriculacions de vehicles fan preveure, segons l'informe de GM consultors, que el PIB tornarà a créixer aquest any –ha estat en clara recessió des del 2008–, però aquest creixement s'assembla més a la lenta remuntada d'una «u» que no pas a la ràpida sortida del forat d'una «v». I això és així, segons el nostre parer i el de moltes veus acreditades, perquè la recuperació és només en el pla conjuntural: la majoria de reformes estructurals segueixen per fer. En matèria de política econòmica, el més calent encara és a l'aigüera. Durant la presentació dels indicadors econòmics d'ahir l'èmfasi es va posar en l'envelliment de la població, l'augment de l'esperança de vida i els problemes que tot això comporta per al model de seguretat social. L'informe de GM consultors evidencia que l'augment de les cotitzacions acordat el 2008 s'hauria d'haver implementat abans i de manera més intensa. Fem tard i en qüestions com la sostenibilitat del model de seguretat social fer tard és quasi sempre letal. Caldrà, per tant, anar fent-se a la idea d'un nou augment de cotitzacions, perquè tot apunta a què amb la tan desitjada racionalització de les despeses no n'hi haurà prou.

Des d'aquesta editorial ens permetem apuntar altres qüestions que continuen –juntament amb la de l'envelliment de la població i les seves implicacions a la CASS– a l'aigüera de les bones intencions. La més candent és la reforma fiscal: aprovada a mitges; però també hi ha la qüestió de la sobredimensió de l'administració pública, l'encaix amb Europa i les línies mestres del nou model de creixement econòmic.

I això ens porta a parlar del tercer eix de la presentació de l'informe de GM consultors d'ahir: demanar als polítics que concretin les seves propostes econòmiques. El marc general ja el coneixem –i sabem que no hi ha grans diferències entre el que proposaran els uns i els altres– potser ha arribat el moment de començar a parlar seriosament de continguts, de sortir a promocionar la nova Andorra que entre tots hauríem de ser capaços de construir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT