PUBLICITAT

Donació de sang: de l'ideal a la realitat

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, va signar ahir amb el Banc de Sang i de Teixits de Catalunya un acord per a la donació de sang que començarà a aplicar-se el mes vinent. Per primera vegada s'organitzarà a Andorra una col·lecta de sang que no discriminarà el col·lectiu homosexual. Fins ara, els membres d'aquest col·lectiu no podien donar sang, ja que eren considerats col·lectiu de risc per l'entitat francesa amb qui el Govern tenia –i té– l'acord de donacions.

L'acord signat ahir i que permetrà fer la primera col·lecta el mes vinent és una bona notícia, però evidencia fins a quin punt els governants topen amb la realitat tan bon punt arriben al Govern. Mentre era a l'oposició, el PS va fer una activa campanya contra el model de donació de sang vigent que discriminava els homosexuals. La retòrica socialdemòcrata passava per acabar amb la discriminació. Ara, quasi dos anys després que el PS guanyés les eleccions, els homosexuals podran donar sang, però la discriminació persisteix. Potser és que el PS ha fet allò de passar de l'ètica dels principis a l'ètica de les responsabilitats, o potser és que ha hagut d'optar per una decisió salomònica.

En qualsevol cas, estaria bé que els socialdemòcrates es posicionessin: ¿la discriminació que existia i existeix és ara menys greu que quan estaven a l'oposició? El fonament per considerar els homosexuals un col·lectiu de risc i impedir-los donar sang era ja aleshores nul i, que aquest rotatiu sàpiga, no s'han fet noves aportacions científiques al respecte. Si el que es vol és fer bandera de la igualtat i lluitar contra les discriminacions, el que el Govern socialdemòcrata ha de fer és trencar l'acord amb el proveïdor francès. ¿O és que potser toleraríem que existissin restaurants que no deixessin entrar els negres pel simple fet que n'hi ha d'altres que no fan distincions?

És clar que també podria passar una altra cosa, podria ser que el PS hagués canviat lleugerament en les seves percepcions i que una discriminació que els semblava tan terrible fa dos anys, ara ja no ho sigui tant. Potser el fet d'haver assumit la responsabilitat de governar ha fet que els socialdemòcrates s'adonessin de la conveniència de mantenir l'acord amb Tolosa alhora que en buscaven un altre amb Barcelona. Però, en aquest cas, també estaria bé dir-ho i reconèixer-ho públicament.

Més enllà d'assenyalar que la discriminació persisteix, l'acord signat ahir va en la bona direcció que no és altra que la de la normalitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT