PUBLICITAT

Dubtes sobre l'acord monetari

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

El cap de Govern va anunciar divendres passat la intenció de signar l'acord monetari abans de dissoldre el Consell General i convocar les eleccions anticipades. Jaume Bartumeu va explicar que l'Executiu encara està negociant amb la Unió Europea el calendari d'aplicació de la normativa comunitària a Andorra i que, en qualsevol cas, l'acord no es tancarà si és perjudicial per als interessos del Principat. Fins aquí, el que seria normal en una situació normal; però resulta que ens trobem a les portes d'unes més que probables eleccions anticipades i el cap de Govern anuncia que signarà l'acord abans de decretar la dissolució del Consell General. Des del punt de vista de les atribucions, està en el seu dret de fer-ho, però donades les circumstàncies, la signatura prèvia a les eleccions pot crear una situació complicada. ¿Què passaria si el Consell sortit de les urnes no ratifiqués el text? Potser això encara afectaria més a la credibilitat andorrana davant la UE que el fet de no signar-lo –de moment–.

Signar un tractat abans d'unes eleccions i deixar la ratificació per al nou parlament és sempre complicat. Recorda al que va passar als Estatus Units amb el protocol de Kyoto: l'administració demòcrata de Bill Clinton va signar el conveni deixant la seva ratificació per al futur govern i l'administració republicana de George W. Bush va desar el protocol de Kyoto al calaix de l'oblit.

També es pot pensar que si l'actual Govern socialdemòcrata opta per signar l'acord abans de les eleccions anticipades és perquè l'ultimàtum de Brussel·les admet negociacions de calendari de transposició i aplicació de la normativa europea, però no el fet de signar o no l'acord a principis d'aquest any. Però tot apunta a què mai no en traurem del tot l'aigua clara: és a dir, mai no sabrem del cert si realment és tan urgent signar l'acord o si podíem esperar a passar les eleccions. I no ho sabrem perquè aquesta qüestió no ha estat objecte del debat que es mereix. La sessió monogràfica del Consell General va acabar en punxa i només vam poder escoltar la versió de Bartumeu. Dies més tard, a través de les pàgines d'aquest rotatiu, el vicepresident del Grup Reformista, Ladislau Baró, i el president de la comissió de Finances, el socialdemòcrata Jordi Font, continuaven el debat amb sengles articles. Divendres, Bartumeu va afirmar que mantindria informat el líder del principal partit de l'oposició, Joan Gabriel, sobre l'estat de la negociació. Seria bo que si l'acord monetari se signa abans d'anar a les urnes hi hagués, com a mínim, l'entesa dels dos grans partits.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT