PUBLICITAT

El rol dels mitjans de comunicació

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Els 20 anys de Ràdio Nacional d'Andorra (RNA) que se celebraven ahir són un bon moment per examinar el paper que els mitjans de comunicació han jugat i juguen a l'Andorra contemporània. De fet, una de les grans diferències sociològiques entre l'Andorra preconstitucional i l'Andorra constitucional és la rellevància de la premsa. En dues dècades, el Principat s'ha dotat d'una estructura de mitjans de comunicació més o menys estable amb dos rotatius diaris de pagament, dues publicacions gratuïtes, altres publicacions setmanals o mensuals, una ràdio i una televisió públiques, diverses emissores de ràdio privades i una agència de notícies.

Sovint es parla de sectors sobredimensionats i, des del punt de vista estrictament comptable, el dels mitjans de comunicació a Andorra pot ser perfectament considerat un paradigma de sobredimensió. Ara bé, des del punt de vista del pluralisme informatiu que tot país democràtic necessita, la dimensió és la justa, o fins i tot lleugerament insuficient. De la mateixa manera que assumim que Andorra, pel simple fet de ser un estat sobirà, ha de tenir determinades institucions i serveis –siguin econòmicament rendibles o no– també hauríem d'assumir que la premsa andorrana lliure, plural i independent ha d'existir, sigui o no un bon negoci. L'objectiu dels responsables dels mitjans ha de ser aconseguir que la informació i la comunicació sigui un negoci el més rendible possible, però sense la implicació de tots els sectors de la societat –públic i privats– aquesta empresa pot ser molt complicada.

En qualsevol país democràtic el paper dels mitjans de comunicació és cabdal, perquè les democràcies liberals es fonamenten en la contraposició d'opinions i en el debat. Al Principat, a més, el paper dels mitjans de comunicació és doblement important: Andorra és un país que ha experimentat un enorme creixement demogràfic en molt poc temps, un país que ha rebut grans contingents d'immigració, amb una cultura i una llengua petites i febles. A arreu, els mitjans de comunicació juguen un important paper de legitimació de les institucions i de vertebració de la societat. A Andorra aquest rol és encara més evident i més fonamental. Amb independència de l'òptica des de la qual ho facin, els mitjans de comunicació andorrans amb la seva difusió són els primers a creure's el país cada dia, a ajudar a vertebrar-lo. Lamentablement no sembla que els poders públics i la societat civil –¿n'hi ha?– en siguin plenament conscients. Tal vegada haurien de recordar les paraules de Thomas Jefferson, que preferia «uns diaris sense govern» a «un govern sense diaris».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT