PUBLICITAT

No cal esperar concessions

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Al'espera de conèixer un altre cop el judici del PS sobre la situació de la legislatura i la convocatòria d'eleccions anticipades, hi ah una altra majoria que ha demostrat amb fets que aquesta està esgotada. Fins i tot aquells grans temes d'Estat que ja estaven pactats i tancats ara queden condicionats al compromís de que el cap de Govern es compromís a dissoldre el Consell General i convoqui els ciutadans a les urnes perquè, d'altra manera, quedaran de nou en els calaixos projectes de llei que són vitals per al país u que s'hauran de recuperar en el proper mandat, tot i disposar ara per ara de majoria suficient com per prosperar a la cambra.

Les sessions del Consell General de dijous i divendres van servir per escenificar el que ja és una constant en l'ambient polític. Des de l'Executiu es vol demostrar que es continua treballant en diferents àmbits per intentar treure el país de la crisi i l'oposició ja ha donat per morta la legislatura i només està disposada a deixar passar aquells temes estrictament necessaris que amb el quals seria injustificable una negativa de vot. Fins i tot aquelles iniciatives més revolucionaris han estat tombades per CR i ApC, com va passar divendres amb propostes estrella com el pla renove, els ajuts a les famílies per a les guarderies, o la reducció del termini de pagament als proveïdors del Govern, tres dels punts bàsics de la llei per a la promoció econòmica i que havien de tenir un impacte important en la població.

Però des de l'oposició se sospita, i amb part de raó, que hi ha un intent dissimulat de dilatar la legislatura al màxim, tot i que també és cert que el Govern no pot girar l'esquena a la situació econòmica i deixar de treballar i de fer propostes condicionat per la inestabilitat política nacional.

Si primer –dijous– va ser el Grup Parlamentari d'ApC qui va matisar el seu suport a la reforma sindical i laboral, divendres va ser el líder reformista, Joan Gabriel, qui va avançar que probablement CR deixarà de donar suport a les lleis fiscals directes si l'Executiu no es compromet a avançar el calendari electoral.

Està clar que no hi hauran concessions al Gabinet socialdemòcrata més enllà de les imprescindibles perquè el país no quedi aturat, i que Bartumeu no pot comptar amb cap gir inesperat que doni oxigen al seu Govern per continuar conduint les de regnes del Govern.

Ni tan sols la Taula de la Funció Pública, un àmbit que tant preocupa als partits polítics, ha comptat amb la representativitat de l'oposició, un gest clar que demostra que difícilment les propostes podran comptar amb el consens necessari per tirar endavant.

En definitiva, és una llàstima que afers com la reforma del marc tributari hagin d'esperar, quan no hi ha cap dubte que són imprescindibles per acabar amb la doble imposició que penalitza a les empreses andorranes, que fa temps que esperen que la feina que s'ha fet fins ara repercutís en un punt tant important per a treballar a l'estranger. Del pressupost, ja no cal ni parlar-ne.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT