PUBLICITAT

El nou rumb per a la sanitat pública

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La fragilitat dels sistemes de sanitat pública és una realitat en la majoria de països, així com la viabilitat futura del sistema de pensions. De fet, ja fa temps que hi ha veus que alerten de la insostenibilitat del sistema, un perill real, com molt bé van entendre els polítics durant l'anterior legislatura, quan en un gest insòlit dins de l'escenari polític nacional, es va concretar un pacte de reforma de la CASS, dins del qual ja va quedar estipulat que el Govern s'hauria de fer càrrec d'un futur i possible dèficit de la parapública.

Doncs bé, com que no es tracta de prediccions lleugeres, sinó de la constatació d'una realitat que es veia venir, la CASS haurà de recórrer a l'auxili del Govern molt aviat, d'aquí quatre mesos, quan es preveu que la seguretat social es quedarà sense recursos per fer funcionar la branca general o, el que és el mateix, l'antiga branca de malaltia. I en un horitzó més llunyà, al 2020, és quan els experts auguren més que dificultats per a la branca de pensions, unes previsions pessimistes que s'hauran d'abordar molt abans de la data.

Per a l'any que ve els pressupostos de l'Executiu –que difícilment veuran la llum– contemplen una partida de 20 milions d'euros per cobrir el dèficit de la parapública. Com que la CASS situa l'esgotament dels recursos per al mes d'abril, la situació, com es veu, és complicada, malgrat que s'insisteix en remarcar que l'assistència sanitària està garantida i que els afiliats a la seguretat social rebran les mateixes prestacions. L'urgència ara es basa en optimitzar l'estalvi i reduir la despesa, i també queda en rellevància que les modificacions que es van aprovar fa poc són del tot insuficients i que caldrà adoptar noves mesures per corregir l'evolució d'aquesta branca i també per afrontar el pagament de les pensions més enllà del 2020. En aquest cas, els usuaris de la sanitat pública han de sentir-se amb la mateixa protecció, i caldria també demanar el suport a tots els col·lectius que formen part de l'estructura i als partits polítics.

Malgrat que el model, que sempre ha funcionat i que ha estat objecte de nombrosos elogis, s'afronta a una realitat complicada, és bo saber que els gestors de la CASS són conscients que s'han d'adoptar mesures per garantir-ne la viabilitat, i també és important que mostrin la seva voluntat de fer els canvis necessaris sense dubtes.

El Govern, dins de la seva tutela, fa d'aval d'aquest sistema, que amb una evolució lògica de contenció de la despesa innecessària encara pot funcionar correctament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT