PUBLICITAT

Evitar malentesos en els lloguers

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Els lloguers d'immobles sempre han figurat al capdavant de les consultes i queixes que rep el Raonador del Ciutadà. Fa anys, eren els elevats preus mensuals que exigien alguns arrendadors, però la crisi, com en molts altres àmbits però especialment en l'immobiliari, ha tingut un efecte corrector i actualment la tendència és a la baixa, amb una oferta molt més àmplia que beneficia a les persones que busquen un pis de lloguer per viure.

Malgrat la cultura de la propietat que també impera a Andorra, el lloguer és una formula molt emprada, ja que les característiques socials i del mercat laboral fan que moltes persones o famílies descartin la compra.

Aquest any, com en l'anterior, Pere Canturri en el seu informe lliurat al Consell General insisteix e el rema dels arrendaments d'habitatges, i en aquest sentit suggereix que es faci un model estàndard de contracte per evitar malentesos que perjudiquen les dues parts: propietari i llogater. Perquè si hi ha una cosa clara és que els abusos i la picaresca es produeixen des de les dues parts, i sovint els contractes, signats de forma particular i sense l'assessorament d'un agent immobiliari, no permeten dirimir qui te la raó en el conflicte originat.

Des del Govern, però, ja s'ha descartat la possibilita de crear aquest contracte estàndard, al·legant que la llei d'arrendaments de finques urbanes és un text marc que regula els contractes de lloguer de diferents tipus, i que alhora estableix l'equilibri interessos entre les dues parts, ja que es tracta d'un contracte privat. No obstant això, des de l'Executiu s'ha obert la porta a la possibilitat d'elaborar una guia de bones pràctiques, que inclourà la informació necessària per a la signatura d'un contracte de lloguer, i que tindrà la col·laboració de l'Associació d'Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), que ha deixat clar que el volum més important de queixes corresponen a documents que s'han fet sense el suport dels agents immobiliaris.

És important de dotar als ciutadans de les eines possibles, sense obviar que continuaran sorgint problemes perquè no sempre es tracta de conflictes involuntaris, sinó que molts cops hi ha un clar interès de treure profit. La lli és clara pel que fa als deures i drets de llogaters i arrendadors, però la difusió d'aquests a través d'una guia pot servir de gran ajuda per ampliar la informació i perquè tothom que llogui –en les dues vessants– tingui clar quins són els compromisos que assumeix i també quins són els seus drets. Tenint en compte el nombre de consultes, és una iniciativa a executar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT