PUBLICITAT

Un bon final per a l'Hotel Rosaleda

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Actualment hi penja un cartell que diu Només volem justícia. L'Hotel Rosaleda, construït entre els anys 1941 i 1943, s'erigeix en el centre d'Encamp com a testimoni d'una altre època, molt diferent a l'actual, en la qual els hotels tancaven en temporada baixa, i això era a l'hivern, quan l'esquí no tenia l'hegemonia actual pel que fa a l'àmbit del turisme.

Ha plogut i nevat molt des de llavors i el Rosaleda, a banda de ser un símbol de litigi judicial per les discrepàncies entre els propietaris de l'ús del terreny i de l'edifici, i els diferents Governs fins a l'actual socialdemòcrata, és també un edifici en runes que amenaça amb ensorrar-se. El conflicte s'arrossega des de gairebé fa un any, quan l'empresa propietària de l'immoble va anunciar la intenció d'enderrocar-lo –no hi havia en aquells moments una llei protectora del patrimoni i la catalogació del Ministeri de Cultura estava considerat un pur inventari sense efectes legals– argumentat que no havien obtingut cap promesa d'ajuda per part de les administracions per donar una utilitat a l'antic hotel, considerat com un edifici emblemàtic que en els darrers temps ha estat el centre d'una disputa legal pel procés d'expropiació iniciat per l'Administració central.

Davant la situació de confusió, el desembre del 2002 el Govern va decidir la protecció d'11 edificis del segle XX, considerats significatius de l'arquitectura andorrana contemporània, que van quedar protegits per decret durant un any mentre s'aprovava el projecte de llei del patrimoni, a tràmit parlamentari. L'Hotel Rosaleda d'Encamp --amb les obres d'enderroc ja iniciades, avalades per la llicència del comú i una sentencia del Superior– i la Casa Lacruz, a Escaldes, ocupaven dos dels llocs de la llista d'edificis, la majoria privats.

L'afer de l'edifici encampadà es tracta d'un litigi molt llarg per a ser descrit en poques línies. La realitat és que, a banda de la disputa econòmica i el preu de l'expropiació, l'edifici no pot ser demolit i el que cal es trobar una sortida que sigui beneficiosa per a la ciutadania. Encara ni hi ha cap decisió definitiva, després de també llargues especulacions –fins i tot es va parlar d'un edifici escolar–, i de moment les obres de consolidació s'iniciaran durant la primera quinzena del mes que ve, després que l'Executiu hagi adjudicat els treballs per un import d'un milió d'euros gràcies a un crèdit extraordinari que, aquest cop sí, va rebre el suport de la cambra parlamentària. Hi van haver-hi abans altres edificis com el Rosaleda que van patir pitjor sort, i per tant el final és mereix una utilitat adequada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT