PUBLICITAT

De nou cal parlar de violència de gènere

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La violència de gènere és la principal causa de mort entre les dones d'entre 15 i 44 anys a tot el món, per davant de la suma de les morts provocades pel càncer, la malària, els accidents de trànsit i les guerres, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut ofertes pel Fons de Desenvolupament de Nacions Unides per a la Dona (UNIFEM) durant la presentació d'una campanya contra la pandèmia que impliquen aquestes xifres.

Les dades són esfereïdores; cada 15 segons hi ha una agressió al món, entre un 15 i un 75% de les dones al món han patit violència física o sexual, i 150 milions de nenes han estat víctimes d'abusos

Ahir a Andorra, com en tot el món, es va celebrar el Dia Internacional que advoca per l'eliminació dels maltractaments cap a les dones. Les dades no conviden a l'optimisme precisament, ja que el nombre de casos d'agressions i de maltractaments continuen augmentant i demostren que, si bé és cert que les dones tenen ara molts més mecanismes per demanar ajuda i denunciar els agressors, la violència de gènere és un problema de grans dimensions davant el qual queda encara molt camí per recórrer, abans de girar la tendència i eliminar aquesta xacra social. Durant els 11 primers mesos de l'any ja s'han detectat 167 casos de violència de gènere, cinc més que l'any passat, i la secretària d'Estat d'Igualtat i Benestar, Magda Mata, va admetre que l'experiència demostra que al mes de desembre solen augmentar els casos. Aquestes negres estadístiques van ser exposades durant l'anunci que el mes que ve es posarà en funcionament un pis d'acollida que podrà acollir dues famílies. Paral·lelament, en un acte a Sindicatura els tres grups parlamentaris van fer un altre anunci, aquest marcat per l'enduriment del càstig als maltractadors, que consisteix en la modificació del Codi penal per tipificar com a delicte la violència domèstica des del primer atac. Socialdemòcrates, reformistes i ApC, en una proposició de llei qualificada, modifiquen quatre articles per deixar sense efecte el concepte d'habitualitat, segons el qual no es considera punible la violència exercida en l'àmbit domèstic si no s'havien produït almenys tres actes de violència en un període de tres anys. Resulta sorprenent que un article com aquest encara estigui en vigor, així com el silenci entorn a aquesta caducada conceptualitat. Tot i això, a Andorra s'ha avançat molt pel que fa a la lluita contra la violència masclista, però no s'ha de deixar de banda que l'enduriment de les lleis i de les penes ha d'anar acompanyada de l'educació i conscienciació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT