Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra 2024 Humanitat i evolució de la vida
La 40a Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra obre les portes amb el títol:
Humanitat i evolució de la vida
- D’on venim els humans? Quin lloc ocupem en l’evolució de les espècies?
- Com ens comportem amb el nostre entorn i la biodiversitat a escala planetària?
- Com seran els humans del futur?
- Quines són les condicions per a la vida a l’univers?
En tots aquests àmbits del coneixement, els darrers deu anys han suposat un avenç incommensurable. Per això, en aquesta edició proposem escoltar quatre investigadors que ens ajudin a relativitzar la nostra posició com a espècie en relació amb l’evolució de la vida.
16/09 – Conferència inaugural
Claus essencials de l'evolució humana
José María Bermúdez de Castro
Moderador de la 40a Universitat d'Estiu i Tardor d'Andorra
Resum ─ Segons les estimacions dels estudis genòmics, la nostra genealogia i la dels ximpanzés comparteix un ancestre comú que va viure a l'Àfrica fa uns set milions d'anys. Des d'aleshores, s'han produït canvis al genoma humà. Són responsables d'una sèrie d'adaptacions essencials: la postura dreta i la locomoció bípeda etc. Diverses branques de la nostra genealogia es van extingir durant aquest llarg període de temps i només una va arribar a formar l'espècie actual: Homo sapiens.
17/09- Conferència
La humanitat davant els límits del planeta
Frédérique Chlous
Professora d'antropologia i directora general delegada de recerca, expertesa, valorització i ensenyament al Museu Nacional d'Història Natural de París. Presidenta del Comitè Científic de l'Agència Francesa de la Biodiversitat.
Resum ─ L'objectiu de la conferència és veure la relació que els humans estableixen amb el teixit viu del planeta: la biosfera. Entendre les dinàmiques en curs i veure els límits existents ens permet prendre consciència de la trajectòria de descens de biodiversitat actual i el perill que representa per a la nostra supervivència.
23/09 - Conferència
Els humans moderns, present i futur
Salvador Macip
Catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester i director dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya.
Resum ─ La conferència serà una oportunitat per veure els canvis que s'estan produint de manera accelerada en tots els àmbits de la recerca científica (genoma, tecnologia digital etc.) i veure'n les conseqüències en la definició de l'ésser humà tant en el moment present com en el futur. S'obre un ventall de possibilitats d'intervenció sobre el cos humà i això ens obliga a preguntar-nos com seran els humans del futur i analitzar les promeses i els riscos que comporta la visió que vol transcendir l'humà: el transhumanisme.
24/09 - Conferència
Humanitat i univers: paràmetres per a la vida i l'exploració
Carlos Briones
Investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques al Centre d'Astrobiologia (CSIC-INTA) i divulgador científic.
Resum ─ L'astrobiologia és una ciència jove i interdisciplinària, que combina els avenços de diferents camps de la física, la química, la geologia, la biologia i l'enginyeria. En aquest marc, estudiem com va començar la vida al nostre planeta i si la transició entre la química i la biologia es va poder produir en altres entorns que considerem habitables perquè contenen tres paràmetres essencials: aigua, compostos orgànics i fonts d'energia.
Activitat gratuïta
- DiaDilluns, 16 de setembre de 2024
- Lloc Centre de Congressos d'Andorra la Vella
- Més informacióhttp://www.agenda.ad/activitat/andorra-la-vella/conferencies/universitat-destiu-i-tardor-dandorra-2024humanitat-i-evolucio-de-la-vida