PUBLICITAT

Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra 2024 Humanitat i evolució de la vida

Conferències

La 40a Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra obre les portes amb el títol:  

Humanitat i evolució de la vida

- D’on venim els humans? Quin lloc ocupem en l’evolució de les espècies?

- Com ens comportem amb el nostre entorn i la biodiversitat a escala planetària?

- Com seran els humans del futur?

- Quines són les condicions per a la vida a l’univers?

En tots aquests àmbits del coneixement, els darrers deu anys han suposat un avenç incommensurable. Per això, en aquesta edició proposem escoltar quatre investigadors que ens ajudin a relativitzar la nostra posició com a espècie en relació amb l’evolució de la vida.

16/09 – Conferència inaugural
Claus essencials de l'evolució humana
José María Bermúdez de Castro
Moderador de la 40a Universitat d'Estiu i Tardor d'Andorra

Resum  Segons les estimacions dels estudis genòmics, la nostra genealogia i la dels ximpanzés comparteix un ancestre comú que va viure a l'Àfrica fa uns set milions d'anys. Des d'aleshores, s'han produït canvis al genoma humà. Són responsables d'una sèrie d'adaptacions essencials: la postura dreta i la locomoció bípeda etc. Diverses branques de la nostra genealogia es van extingir durant aquest llarg període de temps i només una va arribar a formar l'espècie actual: Homo sapiens.

17/09- Conferència
La humanitat davant els límits del planeta
Frédérique Chlous
Professora d'antropologia i directora general delegada de recerca, expertesa, valorització i ensenyament al Museu Nacional d'Història Natural de París. Presidenta del Comitè Científic de l'Agència Francesa de la Biodiversitat.

Resum  L'objectiu de la conferència és veure la relació que els humans estableixen amb el teixit viu del planeta: la biosfera. Entendre les dinàmiques en curs i veure els límits existents ens permet prendre consciència de la trajectòria de descens de biodiversitat actual i el perill que representa per a la nostra supervivència.

23/09 - Conferència
Els humans moderns, present i futur
Salvador Macip
Catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester i director dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya.

Resum  La conferència serà una oportunitat per veure els canvis que s'estan produint de manera accelerada en tots els àmbits de la recerca científica (genoma, tecnologia digital etc.) i veure'n les conseqüències en la definició de l'ésser humà tant en el moment present com en el futur. S'obre un ventall de possibilitats d'intervenció sobre el cos humà i això ens obliga a preguntar-nos com seran els humans del futur i analitzar les promeses i els riscos que comporta la visió que vol transcendir l'humà: el transhumanisme.

24/09 - Conferència
Humanitat i univers: paràmetres per a la vida i l'exploració
Carlos Briones
Investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques al Centre d'Astrobiologia (CSIC-INTA) i divulgador científic.

Resum  L'astrobiologia és una ciència jove i interdisciplinària, que combina els avenços de diferents camps de la física, la química, la geologia, la biologia i l'enginyeria. En aquest marc, estudiem com va començar la vida al nostre planeta i si la transició entre la química i la biologia es va poder produir en altres entorns que considerem habitables perquè contenen tres paràmetres essencials: aigua, compostos orgànics i fonts d'energia.



Activitat gratuïta
PUBLICITAT