Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra 2023. La medicina al segle XXI, avenços i límits.
La 39a Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra obre les portes amb el títol:
La medicina al segle XXI, avenços i límits
En els camps de la genètica i la intel·ligència artificial, la medicina explora possibilitats desconegudes fins ara tant per a la diagnosi com per al tractament de les malalties. Aquesta expansió dels recursos terapèutics és especialment oportuna davant l’envelliment demogràfic de la població a escala mundial i les malalties associades que l’acompanyen (càncer, malalties degeneratives i cròniques). La missió dels ponents que ens acompanyen en aquesta edició és ajudar-nos a comprendre aquests avenços i els límits ètics que convé definir.
Persones que hi actuen o que hi intervenen:
Moderació
Salvador Macip
Catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester i director dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya.
11/09, de les 18.45 a les 21.00 h – Conferència
Medicina i tecnologies emergents: quins reptes ètics?
Hervé Chneiweiss
President del Comitè d’Ètica de l’Institut Nacional de la Salut
i la Recerca Mèdica – Inserm, París.
Resum ─ El ponent farà una anàlisi de les conseqüències ètiques i legals, així com dels aspectes socials dels avenços biomèdics que estan tenint lloc (tècniques de reanimació i trasplantaments d’òrgans, edició del genoma i intel·ligència artificial aplicada a la medicina entre altres). La crisi de la COVID-19 i el desenvolupament de les neurotecnologies serviran com a il·lustració concreta d’aquestes qüestions que ens impliquen a tots nosaltres.
12/09, de les 19.00 a les 21.00 h - Conferència
Quina és la causa de les malalties?
María A. Blasco
Directora científica del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), Madrid.
Resum ─ La velocitat en què es produeix l’envelliment en cada individu és el resultat de la combinació dels determinants genètics i dels hàbits de vida. Avui sabem que l’envelliment de les nostres cèl·lules és font de malalties. La ponent explicarà una de les vies moleculars més ben estudiades de l’envelliment, relacionada amb l’escurçament dels telòmers, estructures de protecció situades al final dels nostres cromosomes que es perden al llarg de la vida.
25/09, de les 19.00 a les 21.00 h - Conferència
Aproximació moderna a la malaltia d’Alzheimer
Bruno Dubois
Cap del Departament de Malalties Cognitives i Conductuals de l’Hospital de la Salpêtrière, París.
Resum ─ En aquesta conferència, el ponent revisarà la recerca clínica en l’àmbit de la malaltia d’Alzheimer, i en particular exposarà els avenços en el diagnòstic, el desenvolupament d’aplicacions digitals per a la identificació de trastorns cognitius i les perspectives terapèutiques engrescadores dels fàrmacs antiamiloides.
26/09, de les 19.00 a les 21.00 h - Conferència
Desplegament ètic de la robòtica assistencial per a un envelliment saludable i sostenible
Carme Torras
Professora d’investigació a l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), on dirigeix un grup de recerca en robòtica assistencial, Barcelona.
Resum ─ La robòtica assistencial pretén alliberar el personal sanitari i alhora millorar la qualitat de vida de les persones amb limitacions físiques o cognitives. La ponent presentarà prototips de robots així com iniciatives de formació en ètica de la intel·ligència artificial i la robòtica social.
Activitat gratuïta
- DiaDilluns, 11 de setembre de 2023
- Lloc Centre de Congressos d'Andorra la Vella
- Més informacióhttp://www.agenda.ad/activitat/andorra-la-vella/conferencies/universitat-destiu-i-tardor-dandorra-2023 la-medicina-al-segle-xxi-avencos-i-limits