Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra 2021. La Unió Europea: reptes i perspectives
Després d'un període d'inactivitat, obligat per la COVID-19, la Universitat d’Estiu i Tardor proposa un calendari de sessions repartit en els darrers mesos del 2021 amb una combinació de formats presencials i en línia.
En col·laboració amb la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus, es planteja una reflexió sobre Europa en un moment crucial de la seva història després d’esdeveniments globals de gran impacte com la pandèmia i el Brexit.
Dilluns 13 · 18.45 h
Ponència inaugural: 'L'estat de la Unió Europea: crisi i reforma'
Ponència en català
Pol Morillas, politòleg, director del laboratori d’idees (think tank) Barcelona Centre for International Affairs – CIDOB. Moderador de la Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra
Resum: La Unió Europea ja no és un ideal per assolir. S’ha convertit en una realitat quotidiana que impregna la vida dels seus ciutadans i condiciona la política dels seus estats membres. Alhora, segueix sent un projecte inacabat, una comunitat de destí marcada pels efectes de la pandèmia i per la consolidació d’un món creixentment multipolar. Durant la darrera dècada, Europa ha afrontat diverses crisis existencials. La posició que ocupi en un ordre global en transformació depèn, en bona part, de la seva pròpia capacitat de reforma.
Dimarts 14 · 19 h
Conferència presencial: 'La Unió Europea i els acords d'associació'
Ponència en francès. Hi haurà interpretació simultània al català
Claude Maerten, economista, excap de divisió del Servei Europeu per a l’Acció Exterior i excap negociador adjunt de la UE per a l’Acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino
Resum: Des del 2015, la Unió Europea ha estat negociant un o més acords d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino. Aquest o aquests acords tenen com a objectiu la seva participació en el mercat interior de la UE, tenint en compte la seva situació particular. El repte és important: accedir a aquest mercat de 440 milions d’habitants garantint al mateix temps la seva integritat, amb la lliure circulació de béns, serveis, persones i capitals. Aquesta negociació és complexa perquè es tracta d’assumir el cabal existent, milers de reglaments i directives, i garantir la represa dinàmica del nou cabal.
Hi havia altres opcions? La comunicació de la Comissió Europea del novembre del 2012 les va explorar: 1) l’statu quo, 2) l’enfocament sectorial, 3) l’acord d’associació, 4) la participació en l’espai econòmic europeu i 5) l’adhesió.
La presentació explorarà els diferents tipus d’acords entre la Unió Europea i els països tercers, especialment a la llum del que s’acaba de concloure amb el Regne Unit. També s’examinarà el cas d’entitats de mida territorial o econòmica comparable a Andorra, observant, però, que alguns enfocaments no són reproduïbles a causa d’un marc legal diferent.
Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripció obligatòria
- DiaDilluns, 13 de setembre de 2021
- Lloc Centre de Congressos d'Andorra la Vella
- Més informacióhttp://www.agenda.ad/activitat/andorra-la-vella/conferencies/universitat-destiu-i-tardor-dandorra-2021-la-unio-europea-reptes-i-perspectives-