PUBLICITAT

'Retos y perspectivas de la accesibilidad universal en la arquitectura actual'

Conferències

'Retos y perspectivas de la accesibilidad universal en la arquitectura actual', a càrrec de la Sra. Rosa Bellido Pla, doctora en arquitectura, professora col·laboradora ETSAVa i vocal del Grup de treball accessibilitat del COAM.

“L'Arquitectura ha de donar resposta en cada moment als requeriments de la societat i, encara que les necessitats bàsiques de l'ésser humà s'han mantingut durant generacions, l'evolució de la tecnologia en els últims anys, la necessitat d'assegurar la sostenibilitat i la consideració de totes les persones sense distincions com a subjectes de drets estan transformant ja la nostra forma de viure. En el nou model social, molt més participatiu, cobra especial importància la configuració d'entorns amigables i inclusius, d'uns espais i edificacions no només adaptats a exigències legals sinó expressament concebuts amb criteris d'accessibilitat universal des del seu primer esbós. 

És molt freqüent que es realitzin intervencions destinades a millorar l'accessibilitat d'espais existents que, per diverses raons, des del desconeixement de la seva forma d'ús real i fins a una simple falta de manteniment, no asoleixen el seu objectiu, per la qual cosa resulta imprescindible sensibilitzar i divulgar, recordant a més que l'accessibilitat universal, ben resolta, beneficia a tots els usuaris. Si recuperem, per exemple, la llegibilitat de les construccions com a base per a la comprensió dels entorns, no només millorarem l'autonomia de persones amb discapacitat cognitiva, sinó que facilitarem el seu gaudi per totes les persones. 
El repte de projectar arquitectures amigables implica assimilar la diversitat de l'ésser humà, des de la infància fins a la vellesa, amb discapacitat o sense ella. No es tracta d'actuar de forma mecànica ni d'incorporar rampes, tampoc de buscar solucions a problemes puntuals plantejats en intentar complir normatives, sinó de concebre des de l'origen i de forma natural entorns que valguin per a tots, sense crear recorreguts paral·lels i sense que es noti, per tractar de universalizar una accessibilitat desapercebuda”.

 



PUBLICITAT