PUBLICITAT

PICURT a Andorra

Cinema

PICURT - Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus

Secció Medi Ambient-Ecologia
 
(Projeccions de pel·lícules a Secció oficial)
Horari: de les 16 h a les 19 h

Hadwin’s judgement: Grant Hadwin era un llenyataire i enginyer expert que va viure i va treballar en els boscos llunyans i antics de la Columbia Britànica. El seu treball consistia a cercar i retirar els arbres més grans, més antics i valuosos. Però les conseqüències de la seva experiència eren cada vegada més difícil d’ignorar. Incapaç de reconciliar la seva estima pel bosc amb la seva part més qualificada que estava destruint el bosc. Va ser empès a cometre un crim estrany i sense precedents, que anava en contra de tot el que havia arribat a considerar sagrat. Aquest film del 2015 va guanyar el premi Mountain Environment; Natural History al Mountain Film and Book Festival de Banff, Canadà.

El oso en los Pirineos. Els Pirineus són un massís muntanyós de més de 400 km, ple de naturalesa, paisatges, cultura i tradició. Entre les joies naturals com l’edelweiss, el neret, isards i trencalossos destaca l’ós bru, que als anys 90 va estar a la vora de l’extinció, però després d’un reforç exitós amb exemplars eslovens, ha començat a recuperar-se.

Alexandre, fils de Berger. L’Alexandre viu en un poble de muntanya i des de petit guarda a l’estiu amb el seu pare mil ovelles. Fernand li explica tot el que sap sobre aquesta vida alpina. Sota les estrelles o la tempesta, viuen per sobre del món una bella complicitat. Aquest any, el Tour de França, l’helicòpter o la festa del poble marcaran l’estiu, però Alexander espera, sobretot, guanyar la confiança de Fernand per tal de guardar ell sol el ramat. Aquest film ha estat guardonat el 2014 amb el Premi del públic a la pel·lícula documental al Festival du Film de Montagne d’Autrans, 2014 Premi a la millor pel·lícula de Natura i Medi Ambient al Festival du Film de Montagne d’Autrans; 2015, Premi a la millor pel·lícula de Natura i Medi Ambient al Spotkania z Filmem Górskim de Zakopane, Polònia.



Secció Cinema Recuperat
Horari: de les 20 a les 21h

Presentació del projecte Memòria cinematogràfica Pirineus-Mediterrània per part del coordinador en nom de la Filmoteca de Catalunya: Ignasi Renau

Memòria cinematogràfica Pirineus-Mediterrània és un projecte europeu transregional iniciat el 2012 per la Cinémathèque de Toulouse i l’Institut Jean Vigo de Perpinyà, als quals el 2014 s’hi sumaren l’Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca (ASIM) i la Filmotecade Catalunya. Aquest projecte avalat per la Unió Europea pretén unir els esforços d’aquests quatre centres per posar en valor les col·leccions fílmiques conservades a les seves instal·lacions i, alhora, posar de manifest els vincles històrics entre els pobles de Catalunya, Midi-Pyrénées, Llenguadoc-Rosselló i Balears, redescobrint una imatge del passat d’aquestes quatre regions associades.

Projeccions de la Memòria cinematogràfica

Herois d’Espanya. La 43 divisió
Data: 1938
Autor: desconegut
Suport original: 35mm; b/n VO català
Duració:3’
Fons al qual pertany: Fons Laya Films. Reculls de notícies
Original conservat: Filmoteca de Catalunya

Notícia de Laya Films produïda durant la Guerra Civil Espanyola. Els soldats de la 43a divisió es retiren del front pels Pirineus cap a França amb mules carregades d'armament i impedimenta. Quan tornen a creuar desarmats la frontera francesa i arriben a Girona, els reben Julio Álvarez del Vayo, ministre d’Estat; el tinent coronel Antonio Cordón, subsecretari del ministeri de Defensa Nacional, i Joan Comorera, diputat del Parlament.

 

Batallons de muntanya
Data: 1938
Director: Manuel Berenguer
Suport original: 35mm; b/n: VO català
Duració:10’
Fons al qual pertany: Fons Laya Films. Documentals monogràfics
Original conservat: Filmoteca de Catalunya

Documental sobre l’entrenament que segueixen els soldats dels batallons de muntanya dels Pirineus, unitats creades per la República per a la seva defensa. Els soldats realitzen exercicis de marxa per terrenys nevats sota la supervisió de comandaments i d'instructors. Imatges d'exercicis a peu, amb esquís, d’escalada amb piolet i d’un simulacre d’auxili i transport d’un ferit. La unitat torna esquiant al campament base.

Pirineos orientales
Data: 1941
Director: José María Rosal
Suport original: 35mm; b/n; VO castellà
Duració:9’
Fons al qual pertany: Fons Tresserra
Original conservat: Filmoteca de Catalunya

Documental que recull imatges dels Pirineus catalans de diferents èpoques. Apareixen imatges de Camprodon, Puigcerdà, Aix-Les-Thermes, el santuari de Lourdes, Pau i Cauterets. Són imatges dels diversos indrets i dels seus voltants.

Les abelles
Data: 1933
Autor: Joan Prats Vidal
Suport original: 16mm; b/n; muda amb acompanyament musical
Duració:10’
Dipòsit original: Fons Ricard Prats Tian. Arxiu de la Filmoteca de Catalunya.
Recuperada per Cultura i Entorn del Pirineu per al PICURT 2016

L’any 1932, entre el porticó i els vidres de la finestra del menjador del Mas Prats,s’hi instal·laren unes abelles que construïren el seu rusc. Prats s’entusiasmà amb l’observació d’aquells insectes i es decidí a filmar-los. La tecnologia cinematogràfica estava molt lluny dels zooms i teleobjectius així que, amb disseny propi, va fer fabricar una lent especial per poder adaptar a la seva Bolex Paillard, de16 mm. Al llarg d’un any va filmar la vida de les abelles, amb una extraordinària paciència.

Abelles fou presentada al II Concurs Català de Cinema Amateur, en què va guanyar els màxims guardons. El mateix any va participar al 3r Concurs Internacional de Cinema Amateur, a París, on va guanyar el Diplôme d’Honneur que li fou lliurat pel president del jurat, Louis Lumière.

La pel·lícula, que figura a totes les filmografies i llibres de cinema amateur, es donava per perduda, com tota la del cineasta. Recuperada el 2015 per Encarnació Soler, s’ha restaurat a càrrec de CEP. Cultura i Entorn del Pirineu per poder ser reestrenada en aquesta edició del PICURT.

 

Estiu entre la Seu i Andorra
Data: 1966-1968
Autor: Carlos Martínez Jiménez
Suport original:8 mm; muda amb acompanyament musical
Duració:10’

Còpia dipositada per la família Martínez a l’Arxiu Nacional. Es converteix en un testimoni gràfic de les activitats de cap de setmana i festives d’aquesta zona als anys 60: festes, sortides al camp, celebracions especials...

 

Premi Gall Fer Andorra
Horari: de les 22 a les 24 h

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sra. Sílvia Calvó lliurarà, el premi Gall Fer Andorra a la millor pel·lícula que tracti el tema de medi ambient. El jurat format per Augusto Golin (exdirector del Trento Mountain Film Festival, Itàlia), Ivan Boccara (documentalista etnogràfic, Marroc-França), Judit Colell (directora de cinema i professora de la Universitat Ramon Llull), Juan Ferrer (director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya) i Carlos Bria (documentalista d’esports de muntanya i professor fel departament d’audiovisuals de la Univeristat Ramon Llull-Blanquerna). 6 pel·lícules a secció oficial en aquesta categoria: Alexandre, fils de berger / Bring the sun home / El Oso en los Pirineos / Hadwin’s Judgement / Pêcheur du Tarn / Une passion d’or et feu.



Entrada gratuïta
PUBLICITAT