PUBLICITAT

Festival internacional ORGUE&nd: Concert d'orgue amb Rui Paiva

Música

PROGRAMA
Passió pels contrastos
Amb obres de Carreira, Seixas, Guilain, Frescobaldi, Storace, Böhm i Buxtehude

António Carreira (1520-1587) Canção a 4 glosada

Carlos Seixas (1704-1742) Sonata en fa menor Sonata en do menor Jean-Adam Guilain (ca. 1680 - després de 1739) Suite du quatrième ton Plein jeu / Cromorne en taille / Duo / Basse de cromorne Trio / Dialogue / Petit plein jeu

Girolamo Frescobaldi (1583-1643) Tocata Quarta para a Elevação

Bernardo Storace (1637-1707) Ciaccona

Georg Böhm (1661-1733) Coral: Vater unser im Himmelreich (Pare nostre que estàs en el cel)

Dietrich Buxtehude (1637-1707) Preludi en re major, BuxWV 139

El llegat de la música d’orgue durant més de cinc segles és un clar exponent de la grandesa de la civilització europea. Molt involucrada amb les esglésies catòlica i reformista, la música d’orgue ha inclòs, al llarg de la seva història, una àmplia varietat de gèneres, estils, finalitats i timbres. Amb tota aquesta diversitat, tenim avui la possibilitat de viatjar a través de paisatges sonors que estimulen la nostra passió pels contrastos.

RUI PAIVA, nascut el 1961, és llicenciat en Enginyeria Electrònica per l’Institut Superior Tècnic de Lisboa i va acabar els estudis d’orgue al Conservatori Nacional de Lisboa sota l’orientació del professor Joaquim Simões da Hora. Va estudiar també baix continu amb la professora Cremilde Rosado Fernandes.

Com a becari de la Fundació Calouste Gulbenkian (1987-1989), va continuar els estudis d’orgue amb la professora Montserrat Torrent al Conservatori Superior de Música de Barcelona, i amb l’orientació del professor José Luis González Uriol va acabar els Cursos Superiors de clavecí i d’orgue al Conservatori Superior de Saragossa amb la màxima qualificació i Premi Extraordinari de fi de carrera en orgue.

Ha col·laborat com a organista i clavecinista amb diversos conjunts instrumentals i vocals, com ara els Segreis de Lisboa, l’Orquestra Gulbenkian, l’Orquestra Barroca Capela Real, el grup de música barroca La Caccia i el Quarteto Arabesc.

Ha fet concerts com a solista a Portugal, Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, Holanda, Anglaterra, Croàcia, Eslovènia, Polònia, els EUA, Brasil i Mèxic. Ha gravat recitals per a la Radiodifusió Portuguesa, Ràdio Nacional d’Espanya, RTV Slovenia i diverses gravacions discogràfiques de música portuguesa.

Rui Paiva va ser, del 1989 al 2011, professor d’orgue al Conservatori Nacional de Lisboa i, des del 1990, professor d’orgue i director de l’Acadèmia de Música de Santa Cecília de Lisboa.

PUBLICITAT