'Esport amb seny'
'Esport amb seny', a càrrec del Dr. Ramon Brugada Terradellas
Trobem diferents tipus d’esportistes a la nostra societat. Tots s’haurien de cuidar el cor. El cor és una màquina fantàstica, espectacular, perquè és fins i tot capaç de fer-se més eficient a mesura que l’entrenem. Un cor ben entrenat es converteix en l’anomenat cor d’atleta.
Tenim, en primer terme, un grup d’esportistes que són els esportistes d’elit, amb un cor d’atleta. Ens cal controlar aquests cors de forma regular perquè l’esport excessiu els pot malmetre.
Tenim un altre grup d’esportistes que ens cal vigilar. Són els que eren bons esportistes de joves, però deixen l’esport durant molts anys fins que un dia tornen a agafar la bicicleta i tenen un infart a mig camí. La malaltia coronària és una malaltia progressiva que no dona símptomes fins que no hi ha un tapament significatiu i fins que no es posa el cor sota pressió. Per això és imprescindible que la gent que vol tornar a fer esport es faci una revisió mínima per garantir que té el cor en bon estat.
També tenim esportistes que tenen una malaltia hereditària cardíaca. I no sempre ho saben. Ens cal adoptar les millors mesures de detecció i de prevenció possibles.
L’esport és bo, és sa, però sempre fins a un límit i sota un control mèdic. Parlarem de l’esport, de la mort sobtada, de les malalties hereditàries i de les sis estratègies per disminuir la prevalença de la mort sobtada en la nostra societat.
El Dr. Ramon Brugada Terradellas es va llicenciar en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1990. Va obtenir el títol d’especialista en medicina interna a l’Emory University School of Medicine, a Atlanta, i en cardiologia al Baylor College of Medicine, Houston, Texas, on es va formar com a investigador en genètica molecular de malalties cardiovasculars sota la direcció del Dr. Robert Roberts.
L'any 2002 el van nomenar director de genètica molecular al Masonic Medical Research Laboratory, a l’estat de Nova York, on va liderar un nou programa d'investigació. El 2005 va traslladar-se a Montreal, on va ser nomenat professor adjunt, a la Universitat de Montreal, cardiòleg al Montreal Heart Institute, i científic en recerca i director del Clinical Cardiovascular Genetics Center.
El 2008 va tornar a Girona com a degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, projecte que va liderar des del començament i que es caracteritza per fer formació a través del mètode d’ABP: aprenentatge basat en problemes. Aquest projecte va rebre el premi Vicens Vives a la innovació docent. Actualment és professor catedràtic de medicina i director de la Càtedra de Malalties Cardiovasculars de la Universitat de Girona.
També es va incorporar com a cardiòleg a l’Hospital Universitari Josep Trueta i com a director de la Unitat de Cardiopaties Familiars i del Laboratori Clínic de Genètica Cardiovascular. Des del 2017 és cap de cardiologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta i de l’Hospital de Santa Caterina de Girona.
Des del punt de vista de la recerca, al 2008 va ser nomenat director del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGi). Al 2011 va posar en marxa el Laboratori Clínic de Diagnosi de Genètica Cardiovascular, laboratori de referència a Catalunya.
Des de 1997 ha publicat més de 300 articles científics i ha estat convidat com a ponent en més de 400 congressos. Ha rebut nombroses distincions i premis, entre els quals l’ICREA Academia i l’Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.
Entrada gratuïta
- DiaDimecres, 11 de març de 2020
- Lloc Sala d'actes de MoraBanc, Av. Meritxell, 96, AD500 Andorra la Vella
- Més informacióhttp://www.agenda.ad/activitat/andorra-la-vella/conferencies/-esport-amb-seny-