- Els treballadors denuncien les retallades del Govern i l’alt endeutament
IGNASI CERVERA
LA SEU D’URGELL
- La pancarta de protesta penjada a la façana de l’hospital, ahir. Foto: I. C.
Un grup de treballadors de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell es van concentrar ahir per denunciar, a través del sindicat CCOO, la “fràgil” situació econòmica que viu el centre mèdic alturgellenc. Els metges i el personal sanitari van expressar amb una pancarta l’oposició a les retallades socials i a la reforma laboral aprovada el dia abans pel Govern espanyol.
El Sant Hospital ha patit aquest any una retallada del 4% de l’aportació del Servei Català de la Salut. Alhora, des del sindicat CCOO s’alerta de l’alt endeutament de l’equipament sanitari, que s’ha modernitzat els últims anys amb una inversió d’uns cinc milions d’euros.
El representant sindical del Sant Hospital, Antoni Rueda, va manifestar que “l’estat dels hospitals comarcals és complicat, però s’agreuja en el cas de la Seu, perquè s’han dut a terme unes reformes que ara s’hauran de pagar i que només tenen l’aval de la Generalitat”. Pel que fa a l’endeutament, Rueda va indicar que “no es té quantificada la proporció del deute ni qui l’assumirà si té un volum considerable, però està clar que això debilita el servei”.
El representant sindicalista va exemplificar la gravetat de les finances del centre mèdic tot fent referència al tancament d’un quiròfan i d’una planta aquests mesos d’estiu, fet que ha reduït de 50 a 25 els llits disponibles. Rueda hi va afegir: “S’estan donant altes dubtoses i tot sembla indicar que el tancament de la planta s’allargarà més enllà de l’agost”.
Els treballadors insten la població a “implicar-se i preocupar-se pel que passa al Sant Hospital, per evitar que la reacció arribi massa tard, tal com ha succeït amb l’actual crisi econòmica”. Finalment, demanen “solucions imaginatives que no depenguin només del Departament de Salut”.
El gerent del Sant Hospital, Jordi Riba, va respondre ahir mateix que la viabilitat de l’equipament està garantida. Tot i reconèixer l’endeutament, Riba va assegurar que es disposa del finançament adient per poder funcionar “sense cap tipus de problema”. El centre va elaborar l’any 2005 amb un pla de viabilitat. “Era un moment en què la situació econòmica era molt més preocupant, ara no ho és tant”, va recordar Riba.
CULPA DE LA CRISI
Pel que fa a la disminució d’ingressos del Departament de Salut, el gerent va recordar que està motivada “per una crisi econòmica que ha afectat tots els sectors i a la qual caldrà adaptar-se amb una reducció de despeses”. Riba va subratllar que el tancament d’un quiròfan s’ha fet perquè “poca gent vol operar-se a l’estiu”. La setmana que ve el comitè de direcció estudiarà quina és l’ocupació de places per decidir el tancament de recursos o no. “És un tema que encara hem d’estudiar”, va concretar.
El Sant Hospital té 279 llocs de treball. Tot i que no és una empresa pública, en rebre diners de la Generalitat s’hi ha dut a terme una retallada de sous del 5%. Ja s’ha avançat que hi ha la possibilitat que es redueixi als professionals els dies d’assumptes propis, una paga d’objectius del mes de març i que no es paguin les baixes, entre d’altres. redaccio@andorra.elperiodico.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.